Fermentaties

Fermenteren

Fermenteren! Het leukste wat er is! Het begon ooit allemaal met een bubbelend potje zuurdesem starter, en de fermentatie collectie is in een aantal jaar flink uitgebreid met onder andere:

 

Gezondheidsvoordelen 

Als diëtist ben ik natuurlijk geïnteresseerd in de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel. Ben je net zo geïnteresseerd als ik? Lees dan snel verder!

Bacteriosapiëns

Mensen zijn eigenlijk bacteriosapiëns. Dit betekent dat we niet zonder bacteriën kunnen leven. We zijn in essentie door bacteriën aangedreven organismen. Het microbioom van de menselijke darm bevat meer dan 1.000 soorten bacteriën!

 

Nog belangrijker: je darm wordt ook wel het tweede brein genoemd. Het is verbonden met de hersenen door de nervus vagus. Beide 'hersenen' regelen de hartslag, spraak en ander gedrag. Dus je ziet, het is erg belangrijk om de darmbacteriën blij te houden omdat ze niet alleen zorgen voor ons fysieke welzijn, maar ook voor het mentale en emotionele welzijn. Maar hoe houd je ze gelukkig? Nou ja, heel gemakkelijk, ze houden van hetzelfde als wij mensen, namelijk, GOED VOEDSEL!

Het eten van voedingsmiddelen die deze nuttige bacteriën bevatten, kan de darmbacteriën ondersteunen bij hun werk: opname van voedingsstoffen, vitamine-synthese, afbraak van eiwitten, alkalisatie van de pH, herstel van de darmhomeostase en versterking van de immuniteit.

Gefermenteerd voedsel is een rijke bron van probiotica, dat zijn de goede bacteriën waarover ik zojuist heb verteld. Wanneer we dit voorverteerde gefermenteerde voedsel consumeren, hoeven onze darmen minder werk te verrichten.

Profielfoto Claudia

Mijn naam is Claudia Arkesteijn en ik ben natuurdietiste en  trotse eigenaresse van een klein fermenteerbedrijfje genaamd CLARK.

Ik maak kombucha, veganistische kimchi en soja-vrije tempeh (gemaakt van spliterwten) en wil deze lekkere en gezonde producten graag met de wereld delen. 

Inspiratie nodig?  Volg mij op Instagram!

Menu